BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Grafik formasyonları > Yükselen kama

Yükselen kama

Yükselen kama formasyonu, bir trend geri dönüşünü veya devamını gösteren bir düşüş grafik formasyonudur.

Bir devam sinyali olarak, aşağı yönlü bir fiyat hareketinin devam edeceğini, geri dönüş sinyali olarak ise, bir yükseliş trendinin üst kısmında oluştuğunda, bir düşüşün gerçekleşeceğini gösterir. Her iki durumda da, fiyatlarda düşüş gerçekleşecektir.

Kama formasyonlarında, destek ve direnç çizgilerinin ikisi de aynı yöne (aşağı veya yukarı) eğimlidir.

Fiyat hareketleri yükselen veya düşen bir trend içerisinde, düzeltme isteği ile geçici bir müddet düşüş eğilimine girerek aşağıda daha yüksek dipler yukarıda ise daha yüksek tepeler yapar. Fiyat hareketleri yukarıya doğru iki eğimli destek ve direnç çizgisi arasında sıkıştıkça yükselen kama formasyonu oluşur. Diplerdeki yükseliş oranı tepelerdeki yükseliş oranından fazla olduğundan, destek çizgisi direnç çizgisinden daha diktir. Bu durum düzeltme hareketinin güç kaybettiğini ve hacmin azaldığını, fiyatların gittikçe daha dar bir fiyat bandında hareket ettiğini ve sıkışmaya başladığını gösterir.

Bu şekil oluşumu başlamadan önce fiyatlarda görülen yukarı veya aşağı yönlü son hareket kama sapı olarak isimlendirilir.

Yükselen kama formasyonunun oluşumu için, destek seviyesi olan alt çizgi ile direnç seviyesi olan üst çizgiye en az iki temas gerekir. Bu temas sayısının yüksek olması formasyonun doğruluğunu artırır.

Fiyat hareketi destek seviyesini yüksek bir hacimle kırarak aşağı geçerse formasyon tamamlanır. Bu durum fiyatların düşeceğini gösteren bir sat sinyalidir. Fiyatların kırılma noktasından kama sapı kadar daha düşeceği kabul edilir.

Birbirine yaklaşan destek ve direnç çizgileri birleşmeden fiyatın kırılması beklenir.

Yükselen kama formasyonu genellikle fiyatın düşeceğini ve destek seviyesinin kırılacağını gösterir.

Yükselen kama formasyonu, yükselen üçgen formasyonuna benzer. Ancak, kama formasyonu giderek daralmasına rağmen, yükselen üçgen formasyonu gibi destek ve direnç çizgileri birleşmez.

Yükselen kama formasyonu, fiyatlardaki düşüş eğilimi olarak yorumlanabilir. Formasyon çıkış trendinde oluştuğunda, trendin aşağı yönlü değişeceğini, düşüş trendinde oluştuğunda, fiyat hareketinin aynı yönde devam edeceğini gösterir.