BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana page > Programlama > Windows API Programlama > IDE Hazırlama

IDE Hazırlama

Bu bölümde, C programlama dilinde geliştireceğimiz WinAPI uygulamaları için Code:Blocks IDE hazırlama işlemini gerçekleştireceğiz.

Eğer sisteminizde Code:Blocks IDE kurulu değilse öncelikle buradaki talimatları uygulayarak kurunuz.

1. Code::Blocks IDE'yi çalıştırdığınızda karşınıza gelen ekranda aşağıdaki resimde gösterilen File-New-Project menü seçeneğine tıklayın:

2. Karşınıza gelen pencereden Win32 GUI Project seçeneğini seçin ve "Go" butonuna basın.

3. Karşınıza gelen pencerede "Next" butonuna basın.

4. Karşınıza gelen pencereden "Frame based" seçeneğini seçin ve "Next" butonuna basın.

5. Karşınıza gelen pencerede sırasıyla proje başlığınızı, projenizin içinde oluşturulacağı klasörü, proje dosyasını ve proje dosyasının tam yol olarak tanımlamasını girin. Siz proje başlığını girdiğinizde proje dosya adı, klasör adı girdiğinizde de tam yol tanımlaması otomatik olarak oluşturulur. Sonra "Next" butonuna basın.

6. Karşınıza gelen pencerede, GNU GCC Derleyici kullanacaksınız, direk olarak "Finish" butonuna basın. Eğer derleyici değiştirmek isterseniz "Compiler" seçeneğinden istediğiniz derleyiciyi seçtikten sonra "Finish" butonuna basın. Tecrübesiz kullanıcıların bu seçeneği değiştirmemeleri önerilir.

7. main.cpp dosyası üzerine sağ tıklayarak açılan menüde "Rename file" seçeneğine tıklayın.

8. Karşınıza gelen pencerede, main.cpp ifadesini main.c olarak değiştirin.

9. Üst tarafta yer alan menüden Project-Properties seçeneğine tıklayın.

10. Karşınıza gelen pencerede "Build targets" sekmesindeki "Type" ifadesinin karşısında yer alan "Console application" seçeneğini "GUI application" olarak değiştirin ve "OK" butonuna basın.

11. Eğer menüden Build - Build and run seçeneğini seçer veya direk olarak F9 tuşuna basarsanız projeniz derlenir ve çalıştırılır. Aşağıdaki pencere ekranda görünür:

12. Eğer main.c dosyasını seçerseniz dosya içerisinde yer alan kodlar ekranda görünür:

Böylece, C programlama dilinde geliştireceğimiz WinAPI uygulamaları için sistemimiz hazır hale geldi. Artık, çalışmalarımıza başlayabiliriz.